Ordu’da görülmesi gereken yerler

Karadeniz turlarında kısa uğrak noktası olduğundan maalesef dolu dolu gezilen bir kentimiz değildir. Teleferikle Boztepe’ye çıkılıp manzaraya bakıldıktan sonra genelde yola devam edilir.
Oysaki yaylaları, tabiatı ve gelişmiş çevre ilçeleriyle gezilebilecek pek çok yeri mevcuttur. Sahil şeridi boyunca Ünye ve Fatsa ilçeleri de tur boyu yol üzerinde duraklanabilecek diğer noktalarıdır.

Boztepe ve bunun dışında Ordu’da gezilecek, görülmesi gereken yerleri de derleyerek paylaşmaya çalışacağım.

Boztepe
Boztepe

  Boztepe

   Şehir içinden sahil tarafındaki teleferik hattı ile ulaşım mümkün ve oldukça keyiflidir. 450 mt. yükseklikte olup, Ordu’nun tüm güzelliklerini ve Karadeniz’in muhteşemliğini seyretmek doyumsuzdur. İsterseniz aracınızla yaklaşık 6 km. yol katederek de ulaşmak mümkündür. Yeme içme ve dinlenme tesisleri ile ormanlık piknik alanları mevcuttur.

Ulugöl Tabiat Parkı/Gölköy

Gölköy ilçe merkezine 17 km mesafede bulunan krater gölüdür. 26.5 hektar büyüklüğündeki alan,Tabiat Parkı’dır.Doğal yapısı itibariyle yüksek peyzaj değerine sahiptir Özellikle güz mevsiminde yaprakların sararmasıyla oluşan renk armonisi görenleri büyülemektedir.Alan içerisinde üç adet heyelan set gölü bulunmakta; göllerden birisi büyük diğerikisi ise sazlıkla kaplı küçük yapıda göllerdir. Büyük gölde Abant Alası türü balık yaşamaktadır.

Ulaşım Fatsa’dan veya Ordu’dan kara yolu ile 1 saat 45 dakika sürmektedir.
Fatsa-UluGol Ord-Ulugol OrduTurGuzergahi

 

Perşembe Yaylası-Aybastı/Ordu

Bulunduğumuz coğrafik kıtada bir benzeri bulunmayan Perşembe Yaylası Menderesleri’nin bir dünya mirası olarak korunması amacıyla tescil işlemleri son aşamadadır

1991 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile Turizm Merkezi ilan edilmiştir. Aybastı ilçemize 17 km. mesafede bulunur. Rakımı yaklaşık 1.500 m. civarındadır. Her yıl Temmuz ayı içinde yayla şenlikleri yapılmaktadır. Şenliklerde çeşitli yarışmalar, folklor
gösterileri, konserler, sosyal ve kültürel etkinlikler,güreş müsabakaları, at yarışları vb.
etkinlikler düzenlenmektedir. Yayla yolunun büyük kısmı asfalt, kalanı stabilize yoldur.

Yorgunluk atmak, piknik yapmak, safari, yamaç paraşütü için idealdir. Yaylada aynı zamanda, eşsiz güzelliğe sahip tabiat harikaları, tarihi eserler ve alanlar mevcuttur. Kümbetler, Çiseli Şelalesi, Karga Tepesi bunlara örnektir.

Bolaman Kalesi ve Hazinedaroğlu Konağı

Fatsa Ordu yolu üzerinde, Bolaman beldesinde denize doğru hafifçe sokulan burun üzerinde, zincirleme bir şekilde inşa edilmiş kaledir. Gözetleme ve karakol görevi için iç ve dış olmak üzere iki bölümden oluşmuştur. İç kale kalenin batı ucunda yer almakta,çok yüksek duvarlardan oluşmuş, kesme taşlar kullanılmıştır, içinde bazilika planlı küçük bir şapel bulunmaktadır, iç kale üzerine 18. yüzyılda ahşap bir konak yapılmıştır. Kademoğlu Konağı olarak bilinen bu ev, iç kale üzerine çift cumbalı olarak yapılmıştır.Bölgemizin sivil mimarlık örneğini teşkil eder. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından aslına uygun olarak onarılmıştır. 2009 yılında Geleneksel El Sanatları ve Yöresel Yemekler Lokantası olarak hizmete açılmıştır.

Taşbaşı Kültür Merkezi (Eski Cezaevi-Kilise)

Ordu İl Merkezi Taşbaşı Mahallesi, kentsel SİT alanı içerisindedir. Kilise doğu-batı istikametinde,dikdörtgen tarzında yapılmıştır. Doğuda büyük bir apsis, yanlarda iki küçük apsis bulunmaktadır. Kilisenin ana mekanı iki sıralı üç sütunla üç nefe ayrılmıştır. Kilisenin semardam çatısı, sütunlarla desteklenen kemerlerle taşınmaktadır. Tamamı kesme taştan yapılmış, (kubbe hariç) günümüze kadar ayakta kalabilen, bir bazilika şeklinde yapıdır. 1853 yılında yörede yaşayan Ortodoks Hıristiyanlar tarafından yapılmıştır. 10 Nisan 2000 tarihinden bu yana Kültür Merkezi (çok amaçlı salon) olarak kullanılmaktadır.

Paşaoğlu Konağı Etnoğrafya Müzesi

Ordu İl Merkezi-Selimiye Mahallesi’nde Taşocak Caddesi ile Erkoçak Sokağı’nın kesiştiği köşede yükselen Paşaoğlu Konağı, 1896 yılında Paşaoğlu Hüseyin Efendi tarafından yaptırılmıştır.

Paşaoğlu Konağı; Kültür Bakanlığı, Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından 1982 yılında kamulaştırıldıktan sonra 1983 tarihinden itibaren onarılmaya başlanmıştır. 1987 yılında onarımı ve teşhir-tanzimi tamamlanan konak “Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi” olarak hizmete açılmıştır.

Zemin katı idare olarak kullanılan binanın, birinci katı Etnografik eserler seksiyonu olarak düzenlenmiştir. Bu bölümde silahlar, takılar, kadın ve erkek giysileri v.b. eşyalar sergilenmektedir.

İkinci kat ise Sofa, Paşa Nine odası, Günlük oda, Misafir Odası, Yatak odası, Yüklük gibi düzenlemelerle yöresel 19. yüzyıl konağının özelliklerini aksettirmektedir.
Ordu Paşaoğlu Konağının Kültür Bakanlığınca kamulaştırılması ve onarılıp Müze olarak ziyarete açılması ile sivil mimarimizin ender örneklerinden biri daha gelecek nesillere sağlıklı şekilde aktarılması sağlanmıştır.

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir